tirsdag den 7. februar 2012

Kongelig tirsdag

Mor og jeg var på kongeligt eventyr i staden. Jeg havde taget fri fra arbejde, for jeg har rigeligt med flex på kontoen.

Det blev en fantastisk tur. Både hyggelig og spændende. Og en rigtig tøsetur. Vi skulle se skatkammer med kronjuveler og dronningens kjoler. Så mod København det gik i min lille 206er.

Vi kørte direkte (næsten) til en ledig P-plads langs Grønningen. Herfra tænkte vi at tage S-toget fra Østerport til Nørreport, indtil vi lige tænkte tanken, at der var tale om en strækning på mindre end 1½ km - så vi gik i stedet. Det betød, at vi kom igennem Kongens Have/Rosenborg Slotshave. Der var så smukt med hvid sne og legende børn.


Rosenborg blev en noget kold fornøjelse. Det er ikke varmeregningen, der slår bunden ud af Rosenborgs pengekasse. Men der var masser af sjove ting at se på. Tænk alt det krims-krams, der er kommet diverse konger og dronninger i besiddelse! Det ene kammer/kabinet tog det andet. Men der er et par stykker, der var særligt mindeværdige. Christian d.4s skrivekammer, et toilet tapetseret med håndmalede kakler, spejlkapinettet, porcelænskabinet og ikke mindst riddersalen på 3. sal. Her stod tronstole (den ene i sølv, hvis jeg husker ret) og de 3 løver fra våbenskjoldet, foruden særdeles detaljerige tapeter på væggene.


Vi besøgte skatkammeret i kælderen. Uden for indgangen gik to soldater vagt. Var vi alene i et rum, sneg der sig (næsten) ubemærket en medarbejder ind, der lige skulle tjekke et eller andet. Særligt opmærksomme var de i de tre "rigtige" skatkamre, hvor bl.a. kongekroner og kronjuveler var udstillet. Her var blandt andet dåbssættet, der anvendes når prinser og prinsesser døbes. Det skal snart i brug igen. 


Men særligt imponerende var  Christian d. 4s krone, som består af flere kg guld og 1000vis af ædelstene. Der er figurer i emalje og små våbenskjold, der kunne klipses af og på på kronens inderside, afhængig af, hvilke lande og områder, som kongen løbende vandt og tabte. Man kunne se på den i timevis, tror jeg, der er så mange detaljer. En lille stige gav én mulighed for at se kronen inderside ovenfra.


Kronjuvelerne består af 4 sammensatte garniturer. Kun 3 af dem var "hjemme", da Dronningen havde brug for det ene. Tæt på var ædelstenene meget store, og gav smykkerne et let groft udseende. Vi er slet ikke vandt til, at se så store ædelstene.

Vi havde brugt nogle timer på Rosenborg, og vi skulle jo også nå Dronningens kjoler på Amalienborg, inden museet lukkede. Så vi hastede videre fra det kolde slot ud i den ekstremt kolde københavnerluft. Vi gik mod Kultorvet og Rundetårn, og fandt en sandwich på vejen. Vi fik lige siddet ned, imes vi spiste. Videre ad Strøget til Nytorv og Bredgade og frem til slotspladsen. Efter en kort fotosession foran indgangen (vi skulle da lige lave et billede med både mor og datter) hoppede vi ind i varmen.



Vi fandt frem til kjolerne. De var smukke, men på en måde mere almindelige end forestillet. Men det var indtil vi kom til at tænke på, at når vi ser Dronningen i kjolerne på fjernsynet, så er de altid pyntet med smykker og ordener. Vi kom til at tænke på det, da vi undrede os over, hvordan Dronningen tilsyneladende ofte fik kjolerne forrevet. Men det var selvfølgelig huller efter nålene i de smykker og ordener, som Dronningen bærer. Jeg tror jeg fandt den blå kjole med den sorte top allersmukkest.


Vi nåede desværre ikke at stå og glane i det sidste rum med kjoler. Uden at have snakket om det, troede vi vist begge, at der kun var ét rum med kjoler. Men selvom vi stod længe i det første rum, og vi derved gik noget glip af det sidste, så var det spændende at kunne se detaljerne på flere af de kjoler, man kan huske Dronningen har båret.


Da vi var blevet gennet ud fra Amalienborgmuseet, efter at have købt et postkort og et hæfte med udstillingens kjoler, faldt vi nærmest over vagtskiftet.


Vores sidste oplevelse i København inden hjemturen, var et stop i Lagkagehuset. Vi fik en dejlig varm kop kaffe (jeg tror min krop på det tidspunkt var en kæmpe istap - min egen fejl) og et lækkert stykke jordbær/rabarberkage. Vi skrev også postkortet fra Amalienborg, forestillende et stykke porcelæn i Flora Danica (stellet vi havde set i porcelænskabinettet på Rosenborg). Postkortet var til farmor og farfar. Det blev sendt fra Østerport, inden vi trippede tilbage til bilen på Grønningen (var der nogen der sagde Matador?).

Sidste stop på turen hjem var Burger King, hvor vi fik en fyldt energidepoterne op inden det stræk hjem.

1 kommentar:

René Ask sagde ...

Lyder til at i havde en dejlig - men kold - tur til rigets hovedstad. Jeg må med skam tilstå, at jeg endnu ikke har fået set de samme herligheder som i besøgte. Det gør det ikke mindre pinligt når man er (næsten) historiker ! shhhh...

Gode billeder og gode historier...

Mærkede i historiens vingesus denne råkolde tirsdag?